در بحث کسب و کار اینترنتی، مخصوصا برای فروشگاه های اینترنتی، اولین مبحثی که باید از پایه فهمیده بشود، تا به درستی به کار گرفته شود، بازاریابی اینترنتی است. خیلی ها بازاریابی اینترنتی را به معنی صرفا " تبلیغات اینترنتی " می شناسند که این بینش کاملا اشتباه هست.
بازاریابی اینترنتی چیست؟
بازاریابی اینترنتی، در واقع، به پروسه ی شناخت بازار، شناخت مشتری ها و پتانسیل های موجود برای ارائه ی کسب و کار ( محصول و خدمات )، بهینه سازی محصول و خدمات و ارائه ی آن ها به مشتریان بالقوه در پهنه ی اینترنت گفته می شود.
به طور کلی، هر جا که بشود محصول جدیدی را ایجاد کرد می شود یک بازار جدید نیز بوجود آورد به همین دلیل توصیه می شود که همیشه در کارتان خلاقیت داشته باشید.
بازاریابی شامل ابزارهای مختلفی است که به اختصار به صورت زیرند:
بازاریابی اینترنتی ( web marketing) – بازاریابی موبایلی ( Mobile Marketing )– بازاریابی محتوا ( Content Marketing) – بازاریابی شبکه های اجتماعی ( Social Media Marketing)- بازاریابی اپلیکیشنی.
از بین موارد بالا همه به نحوی زیر دسته ی بازاریابی اینترنتی قرار می گیرند. بازاریابی اینترنتی شامل موارد زیر می شود :
email marketing – content marketing- app marketing - social marketing – seo
بازاریابی موبایلی شامل :
پیامک صوتی تبلیغاتی، پیامک متنی تبلیغاتی، بازاریابی و تبلیغات در شبکه های موبایلی – بازاریابی با اپلیکیشن
در عین حال که همه ی این موراد، باید مورد بحث قرار بگیرند نکته ای که باید به آن توجه کنیم این است که، در بازاریابی و تبلیغات اینترنتی، نیاز به این هست که فروشنده ( صاحب کسب و کار ) مکانی داشته باشد که مشتری بتواند به آن مراجعه کند . این مکان اگر به درستی ایجاد بشود و به درستی مدیریت بشود ، می تواند یک بخش مهم برای شناخت مشتری ها محسوب بشود . این مکان که ساده ترین و ابتدایی ترین و در عین حال الزامی ترین محیط برای یک کسب و کار به شمار می آید ، وب سایت اطلاع رسانی و فروشگاهی است.
در واقع شما با امکاناتی که در وب سایت دارید، شرایطی ایجاد می کنید که مشتری خدمات و محصولات مورد نیازش را، از طریق مختلف، مثل گوگل، شبکه های اجتماعی، سایت های مختلف دیگر، پیدا کند و به سایت شما مراجعه کند ، و به صورت یک مشتری بالقوه فعالیت هایی داشته باشد.
فعالیت های یک مشتری میتواند به صورت زیر باشد :
ارائه ی در خواست ها و محصولات و خدمات مورد نیازش
بررسی محصولات کنونی وب سایت
ارائه ی نظرات مختلف
خرید محصول
به اشتراک گذاری تصویر محصول در شبکه های اجتماعی
و...
سایت فروشگاهی محل مناسبی برای شناخت مشتری ، ایجاد بازار جدید و دسترسی مشتری به خدمات و محصولات مورد نیاز مشتریان است.
هر سایت بخشی به نام وبلاگ آموزشی باید داشته باشد که این بخش با تولید محتوای هدفمند و برنامه ریزی شده، در واقع مشتری را به سمت کسب و کار شما روانه می کند و به طور مستقیم و غیر مستقیم مشتری ها را به سمت محصولات میکشاند.
شاخه ی دوم : شبکه های اجتماعی
یکی از بهترین مکان هایی که می شود ، مشتری ها را شناخت، و برایشان محصول مناسب را ایجاد و پیشنهاد کرد، شبکه های اجتماعی هست. ما شبکه های اجتماعی زیادی داریم مثل:
فیس بوک، توییتر، اینستاگرام، لینکدین، گوگل پلاس و ...
باید به تناسب کسب و کار از این شبکه ها استفاده کرد اما برای فروشگاه های ایرانی، توصیه می شود ، که فیس بوک، اینستاگرام و گوگل پلاس و در در جه دوم و در صورت وقت داشتن، پینترست را مورد استفاده قرار بدهید.
شاخه سوم : SEO
بهینه سازی برای موتورهای جستجو، بخشی دیگر از بازاریابی اینترنتی هست که موجب می شود سایت شما در بهترین شرایط در دسترس کسانی قرار بگیرد که از طریق موتورهای جستجو، به دنبال محصولات و خدمات مورد نظرشان هستند.
سئو دارای دو وجه خارجی و داخلی هست . در سئوی داخلی باید روی سایت فعالیت هایی صورت بگیرد و در سئوی خارجی باید خارج از سایت ( مثل شبکه های اجتماعی، سایت های لینک دهی یا همان سوشال بوکمارک و ... ) فعالیت هایی انجام بشود .
سئو به صورت طبیعی کمی زمان بر هست اما اگر بخواهید برای جستجوی مختلف متناسب با محصول یا خدماتتان، سریعتر و در بالاترین مکان در دسترس کاربران قرار بگیرید میتوانید از چیزی به اسم، تبلیغات کلیکی گوگل یا google adwords کمک بگیرید.
در گوگل ادوردز، شما حسابی ایجاد می کنید، کلمات کلیدی تان را مشخص می کنید و به میزانی مشخص، اکانت را شارژ می کنید. به ازای کلمات کلیدی خاصی، هزینه های خاصی برای هر کلمه مشخص می شود که به ازای هر بار کلیک بر سایت بخاطر جستجوی آن کلمه ها هزینه هایی از شما کم می شود . میزان هزینه ی در نظر گرفته شده برای هر کلمه، به میزان رقابت روی کلمه ی مورد نظر، بستگی دارد.
شاخه چهارم: بازاریابی ایمیلی
بازاریابی ایمیلی بیشتر به ارائه پیشنهادات و تبلیغات محصولات به کاربران گفته می شود که البته پروسه ای دارد که ارسال ایمیل، آخرین مرحله آن محسوب می شود . از روش جمع آوری ایمیل ها تا بهینه سازی ایمیل ها تا ایجاد بخش های مختلف در ایمیل ( مثل قرار دادن محتوای مختلف به منظور تعامل بیشتر بامشتری ) در پروسه ی بازاریابی ایمیلی قرار می گیرد.
شاخه پنجم: بازاریابی محتوا Cntent Marketing
در واقع به هر فعالیتی که که با نوشتن و تولید محتوا به صورت آموزشی و اطلاع رسانی صورت میگیرد که کاربر به سمت شما و مجموعه شما جذب بشود یک نوع تولید محتوا نامیده می شود . عمده مکان هایی که محتوا تولید شده و به مشتری ها عرضه می شود ، در درجه ی اول، وبلاگ آموزشی سایت، شبکه های اجتماعی، شبکه های موبایلی گروهی می باشد.
محتوا انواع مختلفی دارد که از جمله آن ها می شود به موارد زیر اشاره کرد:
متن شامل مقالات آموزشی، پست های اطلاع رسانی
فیلم – پادکست - اسلاید – اینفوگرافیک – عکس و...
نوع محتوا در شبکه های اجتماعی مختلف فرق دارد . مثلا در اینستاگرام عکس ارجحیت دارد ولی در توییتر، کاربران از متن های کوتاه و حاوی اطلاعاتی بروز و مفید استقبال می کنند.
شاخه ششم: پیامک تبلیغاتی یا SMS Marketing
پیامک تبلیغاتی هم یکی دیگر از نمونه تبلیغاتی هست که پروسه ی ارسال پیامک، ، و جذب مشتری به کسب و کار، تا حدودی از طریق اینترنت هم صورت میگیرد به همین خاطر افرادی که وارد بازاریابی اینترنتی می شوند، از این بُعد هم استفاده می کنند. شما میتوانید لینک فروشگاه تان را در پیامک هایتان قرار بدهید و مشتری را به سمت کسب و کارتان، روانه کنید.
بازاریابی از طریق اپلیکیشن
ورود اپلیکیشن در پروسه ی خرید و فروش و بازاریابی اتفاق بسیار مناسبی بوده است، از سویی، این ابزار، آخرین متد های بازاریابی و فروش را در بر میگیرد. با استفاده از اپلیکیشن هم برنامه اطلاع رسانی، هم ارائه محصولات و هم تبلیغات و پروسه ی طرفداری و وفاداری مشتری به سهولت انجام می شود. حاصل این فعالیت ها توسعه برند، گسترش بازار و در نهایت افزایش فروش خواهد بود.
در واقع اپلیکیشن موجب راحتی کاربر می شود و از طرفی موجب می شود با استراتژی های خاصی با هزینه ی کمتر در آمد بیشتری را تجربه کرد.
چرا با هزینه ی کمتر در آمد بیشتر ؟
پاسخ این است: جذب یک مشتری، مستلزم هزینه های زیادی است که اگر به جای این کار، تلاش در حفظ و وفادار سازی مشتریان، داشته باشید، می توانید تا 10 برابر در هزینه های خود صرفه جویی کنید. هزینه ی جذب یک مشتری، 5 تا 10 برابر بیشتر از هزینه ی نگهداری یک مشتری، به حساب می آید.
اپلیکیشن امکانات مختلفی دارد مثل نوتیفی رایگان که جای پیامک را تا حدودی می تواند بگیرد . با استفاده از کوپن های تخفیفی میتوانید مشتری را جذب سیستم کنید و معاملات برنده – برنده را ایجاد کنید. از طرفی می توانید بلاگتان را در موبایل او در اختیارش قرار بدید. خود اپلیکیشن موبایلی نوعی کاتالوگ موبایلی محسوب می شود چرا که مشتری واقعا نمیتونه به فروشگاه مراجعه کنه و محصولاتتون را یک به یک مورد مشاهده و بررسی قرار بده اما اپلیکیشن این راه را براش هموار میکنه. مشتری می تواند حتی با اپلیکیشن با شما به صورت انلاین صحبت کنه و مشاوره بگیرد .
یک مثال از امکانات اپلیکیشن فروشگاهی:
شما در پنل مدیریتی، اطلاعات کاربرانتان را دارید. مثلا اگر امروز تولد یکی از مشتری هایتان باشد ، به او با یک پیام نوتیفی ، به طور خصوصی تولدش را تبریک می گویید و به او، پیشنهاد می کنید که محصول X را می تواند با تخفیف خریداری کند. شما می توانید به سبد خرید این مشتری نگاه کنید، اگر محصول خاصی را در سبد خود از پیش اضافه کرده باشد، که قیمت بالایی دارد و به دلیل قیمت بالا آن را خریداری نکرده است، پیشنهاد خود را برای این محصول برنامه ریزی کنید. این است که مشتری احساس خاص بودن، می کند، از این پیشنهاد و مجموعه لذت میبرد و خرید را به احتمال بالا انجام میدهد و به این فروشگاه وابسته می شود و حتی به دوستانش هم اعلام می کند که فلان فروش گاه به من هدیه تولدم محصولی را با تخفیف ارائه کرد.
به هر حال امکانات عالی در اختیارتان قرار دارد که بتوانید واقعا حرفه ای، عمل کنید. اینکه در اینترنت تنها به چت بگذرانید و یا اینکه در دوسه تا گروه چت بکنید و جوک بخوانید و در خلال تفریح محصولاتتان را در گروه های بی ربط معرفی کنید کار نا پسندی هست که حتی می تواند وجهه سایتتان را هم خراب کند.
برای استفاده از اینترنت باید استراتژی داشت. استراتژی یعنی اینکه، منابعتان را لیست کنید – توانایی هایتان را هم لیست کنید و اینها را با هم به نحوی بچینید که بتوانید به راحتی به هدف تان برسید.
منابع شما، مواردی هست که ذکر شد که خوشبختانه بسیاری از اینها رایگان هستند
توانایی هایتان هم که قطعا نا محدود است چون اغلب به طور گروهی فعالیت می کنید. بنابراین نیاز شما این است که برای کار خود، به طور حرفه ای، یک دفتر و قلم جدا داشته باشید و دائما در حال پلن سازی و آنالیز باشید.
فروشندگی را نباید صرفا مدیریت یک فروشگاه و به انتظار مشتری نشستن دانست. اگر این فکر بر شما غالب بشود ، قطعا رقبا از شما سبقت خواهند گرفت.
در صورتی که برای کسب و کار خود نیاز به بازاریابی اینترنتی و مشاوره دارید، می توانید در خواست خود را از طریق فرم در خواست خدمات و مشاوره رایگان آرتا مارکتینگ، ارسال نمایید.
نظرات
اولین نظر را شما بنویسید