واژه های ارز دیجیتال، کریپتو کارنسی Cryptocurrency ، کریپتو اَسِت Cryptoassets یا رمز ارز دارایی، واژه هایی هستند که برای اکثر مردم نا آشنا هستند. بنابراین در ابتدای این مقاله به تعریفی از این اصطلاحات می پردازیم؛ به طور ساده و خلاصه رمز ارز یا ارز دیجیتال یک پول دیجیتال غیر متمرکز است. بدین معنا که این رمز ارزها از ارزهای سنتی متفاوت بوده و به صورت دیجیتالی بر روی شبکهای از هزاران کامپیوتر ذخیره میشوند، شبکه هایی که سرور مرکزی ندارند. نقل و انتقالات این ارزهای دیجیتالی مستقل از هر گونه نظارت بانک مرکزی، نهاد، سازمان و یا شخص ثالثی صورت می گیرد و اشخاص بدون واسطه با یکدیگر وارد داد و ستد میشوند. برای اطلاعات بیشتر در این خصوص با آرتامارکتینگ همراه باشید...
Cryptoasset چیست؟
به طور تخصصی رمز ارز دارایی Cryptoassets یک توکن دیجیتالی است که در معاملات، با بکارگیری تکنولوژی رمزنگاری، شبکه های همتا به همتا (بدون واسطه) و پایگاه داده اشتراکی، مورد استفاده قرار میگیرد. رمز ارز دارایی Cryptoassets تحت عنوان رمزارز Cryptocurrency نیز شناخته میشود؛ چون هر دو دارای ویژگی های یکسان هستند و از فن آوری دفتر کل توزیع شده که به آن بلاکچین گفته می شود، استفاده میکنند. با شکستن کلمه Cryptocurrency؛ بخش اول کلمه Crypto به معنای "پنهان" و "رمزنگاری" است، یعنی اطلاعات کاربران از طریق رمزنگاری از دید سایرین مخفی میشود بطوریکه هک کردن آنها غیر ممکن میشود.
مشهورترین نمونه Cryptocurrency، بیت کوین است که ارزش آن در سالهای اخیر به طرز چشمگیری بالا رفته است. هرچند که این ارزهای رمزنگاری شده گرانتر از ارزهای سنتی بوده ولی دارای ارزشی هستند که می توانند برای مبادله کالاها و خدمات مورد استفاده قرار گیرند.
از طرف دیگر ارزهای دیجیتالی مانند پول هایی که از بانک میگیریم، نیستند. آنها بصورت الکترونیکی وجود دارند، هیچ بانک مرکزی یا دولتی وجود ندارد که اگر در سیستم اشتباهی انجام شود، سیستم را مدیریت کند.
برخی افراد این امر را جذاب می دانند زیرا فکر می کنند کنترل بیشتری بر بودجه خود دارند اما در واقعیت، خطرات قابل توجهی وجود دارد. در صورت دزدیدن وجوه، هیچ بانک یا مقام مرکزی مسئول کمک به شما در پس گرفتن پول، نیست. بطور کلی خطرات نقدینگی، امنیت و نوسانات در ارتباط با ارزهای دیجیتالی وجود دارد.علاوه بر این، رمز ارزها به صورت آنلاین تولید و پخش می شوند. شرکت ها و افراد ممکن است ناشناس باقی بمانند و به راحتی هویت خود را نقاب بزنند و اگر مشکلی پیش بیاید، پیگیری قانونی برای شما دشوار می شود.
بلاک چین چیست؟
وجه تمایز اصلی میان ارزهای فیات، رمزارزها و سایر پولهای دیجیتال فنآوری به نام بلاکچین نهفته است.
بلاک چین یک پایگاه داده اشتراکی است که از فن آوری دفتر کل توزیع شده استفاده میکند. این پایگاه داده شامل مجموعه ای ازبلاک هایی است که به وسیله رمزنگاری خاصی به یکدیگر متصل شدهاند و اطلاعات مربوط به تراکنشها در آن ذخیره میشود. نخستین بلاک چین توسط ساتوشی ناکاموتو و برای بیت کوین طراحی شد. خصیصه مهم بلاکچین اینست که امکان حذف یا تغییر اطلاعات بلاک چین وجود ندارد، اطلاعات تا ابد در بلاک چین (blockchain) باقی میماند و همه میتوانند آن را مشاهده کنند. از آنجایی که بلاک چین غیر متمرکز است تراکنشها در بلاکچین توسط انجمن آنلاین تایید میشوند یعنی هیچ شخص یا نهادی آن را کنترل نمیکند و همهی افراد به دادههای مشابهی دسترسی دارند.
بلاک چین و استخراج رمز ارزها
بلاک ها (تراکنش ها) توسط استخراج کننده ها (ماینرها) تایید و به بلاک چین اضافه میشود، ماینرها در ابتدا اطلاعات را رمزنگاری میکنند. سپس اطلاعات سایر تراکنش را به اطلاعات قبلی اضافه میکنند تا اطلاعات کافی برای شکل دادن یک بلاک به وجود بیاید. حال ماینرها میبایست کد رمزنگاری را حدس بزنند و بلاک جدید را به بلاک چین اضافه کنند. وقتی که سایر گرههای شبکه اطلاعات تراکنش بلاک جدید را تایید کنند و همه چیز درست باشد، بلاک جدید به بلاک چین اضافه میشود. به این فرآیند تایید اعتبار یا Confirmation میگویند. ماینرهایی که موفق میشوند بلاکهای جدید اطلاعات را تایید کنند پاداش میگیرند. به این عمل استخراج گفته میشود.
استفاده از ارزهای دیجیتال مانند استفاده از ارزهای فیات یا سنتی نیست. کاربران از طریق کلیدهای عمومی و خصوصی به رمز ارزهای خود دسترسی دارند، برای ارسال رمز ارز به دیگر کاربران، باید کلید عمومی خود را به او بگویید. کلیدهای خصوصی شبیه رمزعبور رمز ارزها هستند. در امان نگه داشتن کلیدهای خصوصی فوقالعاده مهم است کلیدهای عمومی در دسترس عموم هستند ولی کلیدهای خصوصی فقط در اختیار خود شما قرار دارد.
کیف پولهای رمز ارز
کیف پول ارزهای دیجیتال، نرم افزاری است که کلیدهای رمزنگاری شده عمومی و خصوصی کاربران در آن ذخیره میشوند. در حقیقت، یک مکان فیزیکی برای ذخیره ارزهای دیجیتال وجود ندارد. کیف پول امکان ارسال یا دریافت رمزارزها را فراهم میکند و به کاربران این امکان را میدهد که بر دارایی خود نظارت داشته باشند. عملکرد کیف پول شبیه به آنچه شما در بانک انجام میدهید است، شما شماره حساب خود را برای انتقال وجه به فرد دیگری میدهید، حال آنکه برای ارزهای دیجیتال، آدرس کیف پول خود را به کاربران میدهید. دقت داشته باشید که همانگونه که در بانکها اشخاص دارای شماره حساب یکسان نیستند، آدرس کیف پولها هم یکسان نیستند، همچنین، محدودیتی در تعداد آدرسهای کیف پولی وجود ندارد.
خرید و فروش رمز ارزها
خرید و فروش یا معامله رمز ارزها در صرافی (Exchange) که معمولاً به شکل یک وبسایت است، انجام میشود. صرافی دروازه ورود به تعاملات ارزهای دیجیتالی است. قیمت کوین ها و توکن ها را در صرافی مشخص میشود. این مراکز امکان تبدیل پول فیات به رمز ارز را فراهم میکنند. صرافی ها دارای امکانات متفاوتی هستند. برخی از آنها برای معاملهگران ساخته شدهاند و گرو هی صرفا برای تبدیل ارز دیجیتال به پول سنتی به وجود آمدهاند.
از صرافیهایی چون بایننس (Binance)، بیت استمپ (Bitstamp) و کوین بیس (Coinbase) برای مبادله آنلاین رمز ارزها میتوانید استفاده کنید. ارزهای رمزنگاری شده را میتوانید به صورت مستقیم و یا با خود اشخاص مبادله کنید. بازار رمز ارزها بازاری پر نوسان است. ممکن است شما پول زیادی دربیاورید و یا همهی این پولها را در یک آن از دست بدهید.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم که شما را با مفاهیمی چون رمز ارز، بلاک چین، صرافی و کیف پول و ... آشنا کنیم و از فن آوری های بکار رفته در ذخیره و مبادله این ارزهها بگوییم تا بدانید این فن آوری ها چه پتانسیلی دارند و چگونه میتوانند زندگی شما را تغییر دهند. حال انتخاب باشماست که این فن آوری را نادیده بگیرید و یا بخواهید دنیای خود را با این تکنولوژی تغییر دهید.شما جزو کدام دستهاید؟
اگر سوالی در رابطه با ارزهای دیجیتال دارید آن را در قسمت نظرات مطرح کنید. کارشناسان ما به زودی به آن ها پاسخ خواهند داد.
نظرات
اولین نظر را شما بنویسید